o iRobotiRobot zgodba

Historie iRobot banner

Zgodba o iRobotu

To je zgodba kot v pravljici. Vse se je začelo na MIT (Massachusetts Institute of Technology), kjer sta se dva gospoda in ena dama odločili, da svoje znanje iz raziskav s področja robotike uporabijo v praksi ter zamenjajo akademsko okolje za realni svet. Tako se je tudi zgodilo. Trio robotskih pionirjev je pričel delati na prvih realnih, čeprav na začetku precej vizionarskih, projektih. Trio inženirjev se najprej pustilo v raziskovanje vesoljskega robota.

Iz laboratorija v vesolje

To je bilo zanimivo delo, v okviru katerega so se Colin Angle, Red Brooks in Hele Greiner srečali z izkušenimi inženirji NASA. Stvari so se začele razvijati, ko je mlado podjetje zmagalo na natečaju ameriške agencije DARPA. Podjetje se je začelo hitro razvijati. Število zaposlenih je skočilo s 4 na 10, pozneje na 20, 30, to pa še zdaleč ni bil konec. Takoj po združitvi matične družbe in Real World Interface leta 2000 je nastala znamka iRobot.

Vendar so temu sledili še večji uspehi. Na začetku novega tisočletja je postalo ambicioznemu specialistu v robotiki v vojaškem in znanstvenem sektorju precej zadušljivo. Potrošniški trg je speljal iRobot. Medtem ko Microring ni nikoli prišel v prodajo, se je lutka My Real Baby uspešno prodajala nekaj mesecev. Prvi koraki na zapletenem ameriškem potrošniškem trgu so bili narejeni in dali podjetju pogum, da v tem segmentu nadaljuje.

iRobot PackBot rešuje življenja

Potem pa je prišel 11. september 2001. Velika tragedija za ZDA, velik udarec za svet in pomemben trenutek za iRobota PackBot. Tisti taktični obrambni robot, prvotno namenjen za razminiranje, je pomagal pri preiskovanju razbitin svetovnega trgovinskega centra v New Yorku in preučeval prostore poškodovanega Pentagona. Beseda iRobot se je uporabljala v vseh sklonih, čeprav je razumljivo, da ne v kontekstu s terorizmom ali Al-Kajdo. Kljub temu pa je iRobot naredil veliko dobrega, saj rešil več človeških življenj.

K napredku na področju potrošniških izdelkov je prišlo leta 2002. iRobot je v tem letu predstavil prvi široko dostopni robotski sesalnik, poimenovan Roomba. Ta ni bil ustvarjen čez noč. Ekipi strokovnjakov je bila naložena pomembna naloga, in sicer spremeniti način čiščenja. Za ta namen so leta 1997 sestavili Roombo. Pet let trdega dela, nekoliko prototipov in na desetine neprespanih noči, so pripeljali ekipo k cilju. Robotski sesalnik iRobot Roomba se je rodil.

Od takrat gre vse kot po maslu. Roomba je šla skozi nekoliko generacijskih sprememb, večkrat spremenila obliko in se premaknila na skoraj 100% učinkovitost čiščenja in popolno neodvisnost. Do leta 2015 se je po vsem svetu prodalo več kot 13.000.000 robotskih sesalnikov Roomba in ta številka raste še naprej. Če k temu dodamo Scoobo, edini robotski pomivalec na svetu, ter zunanji robot za čiščenje žlebov Looj [luž], dobimo sliko podjetja, ki je popolnoma posvečen robotiki.

1990

Ustanovljeno podjetje iRobot.

 
1996

Oblikovan profesionalen robot Ariel®, namenjen odkrivanju in odstranjevanju min.

 
2002

iRobot predstavlja robota za raziskovanje jaškov egipčanskih piramid.

Luč sveta je leta 2002 ugledala tudi prvi ROOMBA®, robotski sesalnik za široko javnost.

iRobot ROOMBA
 
2007

iRobot predstavlja Roombo nove serije 500.

iRobot ROOMBA 500
 
2011

Prihaja nova serija 700, doslej najpametnejši robotski sesalnik Roomba.

iRobot ROOMBA 700
 
2012

Prihaja iRobot Scooba 230 ali najbolj kompakten robot za pomivanje tal.

iRobot Scooba 230  

Priljubljeno serijo 500 robotskih sesalnikov Roomba so nadomestili z novo serijo 600.

iRobot Roomba 600
 
sedanjost
1991

Prvi iRobot Genghise®, robot namenjen za raziskovanje vesolja.

iRobot Genghis
 
2001

iRobot PackBot® preiskovanje razbitin Svetovnega trgovinskega centra in Pentagona po napadih 11. septembra. Kasneje pomaga pri raziskovanju afganistanskih jam.

iRobot Packbot
 
2005

iRobot predstavlja Scoobo, prvi in doslej edini gospodinjski robot za pomivanje tal.

iRobot Scooba
 
2010

Seaglider, robot za raziskovanje podvodnega sveta.

iRobot Seaglider  

iRobot Chembot, edinstven koncept robota, ki spreminja obliko in velikost.

iRobot Chembot
 
2013

iRobot Looj 330, robot za čiščenje žlebov.

iRobot Looj 

iRobot spreminja svet telekonferenc. Predstavlja video&avdio prisotnega robota iRobot Ava500.

iRobot Looj
 
 
 
Izdelek je bil dodan v košarico
Pojdi v košarico