Ali je Roomba lahko naš ljubljenček?

december
2021
 
 
    Zanimivosti
 

Ljudje smo programirani, da imamo ljubljenčke, vse bolj pa izgleda, da tudi iRoboti vzbujajo podobna čustva, saj jih ljudje dobesedno obožujemo. Zakaj?


Na tržišču so robotski hišni ljubljenčki, na katere se lastniki močno navežejo, a raziskave vodilnega proizvajalca robotskih sesalnikov iRobot kažejo, da lastniki Roombe gledajo na svoje robotske sesalnike precej podobno kot na ljubljenčke.

Več kot polovica lastnikov svoje Roombe poimenuje, z njimi se pogovarja, jih obravnava kot živa bitja in jih celo jemlje s sabo na počitnice.

Predstavnica iRobota, Nancy Dussault, pravi, da se ljudje nanje navežejo do te mere, da o njih razmišljajo kot o družinskih članih ali živalih, dajejo jim občutek, da niso sami, da imajo družbo. Nasplošno so za takšno videnje malega pomočnika zelo dovzetni otroci, ki robotke velikokrat narišejo in pišejo pesmice ter pisma o njih ter jih pošiljajo na sedež podjetja.

Lastnica iRobota Zoomerja pravi: »Seveda se pogovarjam z njim! Odgovarjam mu, ko govori, pohvalim ga za opravljeno delo. Drugih ljubljenčkov ne potrebujem!«
 

Navidez nesmiselno pritožbo, ko je uporabnica dala na servis svojo Matildo, nazaj pa prejela popolnoma novo Roombo, je moč razumeti, če situacijo preslikamo na psa – k veterinarju ste pripeljali svojega Flokija, starega 4 leta, ki zna dati taco, vsak dan vam nosi copate in krade kokice pred televizorjem ... nazaj pa ste dobili identičnega psa, starega 4 leta, brez imena in znanj, ki ga delajo vašega. Ne bo šlo, kajne?
 

Kosmati ali robotski pes – dokazano je, da prav ta čustvena vez pozitivno vpliva na zdravje, znižuje krvni pritisk, ugodno stimulira možgane in celo krepi imunski sistem. Torej eno iRobot Roombo na recept, lepo prosim!
 

UAU, ALI ŽE VESTE?

Najnovejši modeli, tudi iRobot Roomba J7158 in J7+, vam omogočajo, da s pomočjo aplikacije določite mesta v stanovanju, kjer je sesanje potrebno večkrat. Lastniki psov vemo, kje se pasja dlaka najraje nabira – iRobot Roomba bo ta podatek uporabil tako, da se bo sesanja teh lokacij lotil večkrat.
 
Ker pa je glavna in daleč najbolje raziskana in dokazano učinkovita supermoč vašega robotka prav sesanje, izkoristite prosti čas, hitro Flokija na povodec in hop na sprehod, seveda pa ne pozabite potrepljati Roombe, ko se sproščeni in prijetno utrujeni vrnete domov.