Delo v robotiki je lahko umazan posel

december
2021
 
 
    Zanimivosti
 

Kako ste si zamišljali poklic znanstvenika ali programerja, ko ste bili otroci? Oseba v belem plašču, v sterilnem okolju, delo za računalnikom, sedenje v udobnem računalniškem stolu ... Ah, sladka otroška naivnost, v podjetju iRobot bi se ob teh podobah najbrž samo prizanesljivo nasmehnili.


Eden zahtevnejših projektov, ki se mu je podjetje posvečalo v zadnjih letih, je bil vsekakor razvoj senzorja za prepoznavanje neznanih objektov. Vem, kaj boste rekli: »Ja ja, Roomba nam je posesala nekaj kock, par gumbov in možev poročni prstan. Načeloma pregledamo vrečko sesalca in izgubljene predmete ponovno najdemo«. Tudi tako gre, pa vendar ... Kaj pa, če vaš iRobot v polnem zagonu »počisti« pasji kakec? Najbrž tu obstaja več rešitev, nam padeta na misel menjava parketa ali selitev, vsekakor pa je to precej žalosten konec življenja vašega robota.

Da se kaj takega nikakor ne bo zgodilo, so v podjetju iRobot razvili revolucionarni robotski sesalnik Roomba J7+, ki pride k vam s povsem novo obljubo – P.O.O.P. (Pet Owner Official Promise), ki je zagotovilo, da sesalnik iztrebek prepozna, s sesanjem nadaljuje, neprijetnemu presenečenju vašega Flokija pa se pri tem ves čas izogiba.

Pa gremo nazaj k delu razvijalcev in programerjev ... Da so lahko razvili takšen senzor, so morali narediti več kot 100 maket iztrebkov, zaposleni pa so zbirali tudi fotomateriale kupčkov. »Blesteča kariera v robotiki dobi povsem nove razsežnosti, ko pošiljamo zaposlene po domovih ljudi, da fotografirajo in kasneje kreirajo sintetične makete živalskih iztrebkov. Zbrali smo več deset tisoč različnih oblik in velikosti, saj do napak v tej kodi nikakor ne sme priti. Naredili smo ogromno bazo podatkov na podlagi fotografij in sintetičnih maket, ki je služila za razvoj našega testnega modela sesalnika,« pripoveduje Colin Angle, CEO podjetja iRobot.

V zanesljivost svojega dela so tako prepričani, da vam v primeru nesreče vaš iRobot Roomba zamenjajo z novim! Razvoj tehnologije je vsekakor osupljiv, mi pa vam vseeno želimo čim manj presenečenj vašega Flokija.