Govor ustanovitelja iRobota ob 10. rojstnem dnevu Roombe

maj
2013
 
 
    Produkti
 

Poslušajte kratek govor izvršnega direktorja in ustanovitelja iRobot ob praznovanju tega uspeha.

iRobot je postal uspešno podjetje, ki je naredilo luknjo na trgu na področju robotike. iRobot pošilja robote na nevarna območja, ki so prežeta z vojno. Tukaj se ne govori o več sto, ampak o več tisočih robotih, ki so pomagali v Iraku ali Afganistanu. Do danes je poslal iRobot na vojna območja že več kot 5.000 robotov in ti roboti so rešili na stotine življenj. Colin Angle pravi, da je Roomba verjetno njihov najbolj znan robot, vendar opozarja, da tisto, kar naredi PackBot ali SUGV vsak dan, je prav to, na kar so v iRobotu najbolj ponosni.

iRobot je še vedno zelo zvest obrambnemu in varnostnemu sektorju, vendar pa je v zadnjih nekaj letih prišlo v podjetju do bistvene spremembe. Odločili so se, da bodo premaknili nekatere investicije z njihovega vojaškega poslovanja v pričakovanju, da bo obrambni proračun v ZDA stagniral. Trenutno politično ozračje v Washingtonu lahko upočasni inovacije, ampak dejstvo je, da povpraševanje ministrstva za obrambo po teh robotih ostaja, tako da se PackBot in SUGV še vedno dobro prodajata, ker so njihova dodana vrednost in potrebe teh robotov nespremenljive.

Roboti, ki zagotavljajo zdravstveno nego

Colin Angle meni, da se bo vloga robotov v našem življenju še naprej povečevala. Roboti ne bodo več čistili le vaših domov, ampak bodo omogočili tudi daljše samostojno življenje starejših. To je razumljivo tudi z vidika ekonomičnosti, saj stroški oskrbe (domovi za bolniško nego, osebni asistenti) za starejše člane družine še vedno rastejo. Takšno stanje je za vse družinske člane težavno. Starejši ljudje se nočejo seliti v domove za starejše, saj želijo ostati tam, kjer so preživeli vse svoje življenje. To je čudovita stvar, ko lahko tehnologija deluje namesto zdravnika, negovalke, ali nemočni osebi dovoliti, da skrbi za svoj dom oziroma zmanjšati razdaljo, ki prihaja z izgubo sposobnosti enostavnega gibanja. To je ambicija iRobot.

Čez 5 let bo mogoče govoriti o nekakšnih spremembah. Večja možnost „dostave“ nege kjerkoli. Taka rešitev je zelo inovativna in še zelo posebej učinkovita. Predstavljajte si zdravnika specialista iz druge strani planeta v vašem domu. To ni nerealno. iRobot si želi, da bi takšne robote aktivno dobavljal v bolnišnice, da bi omogočil strokovnjakom iz oddaljenih lokacij s pomočjo robota diagnosticirati bolnika v kraju njegovega prebivališča.

In kašen je sanjski robot Colina Angla?

Colin sanja o sistemu robotov v naših domovih. To je projekt, ki ga zanima že 22 let in bo z njim verjetno v prihodnjih 22 letih nadaljeval. Sistem gospodinjskih robotov nam bo pomagal bolje nadzirati svet okoli nas, samostojno živeti. Lahko se vrnete iz službe ali počitnic in prva stvar, ki jo boste naredili ne bo čiščenje doma. Skratka ljudje se bodo lahko bolje osredotočali na svoje življenje. Za primerjavo daje Colin Angle ameriško animirano oddajo Jetsonovi.