iRobot Roomba vam zleze pod kožo

december
2021
 
 
    Zanimivosti
 

Podjetje iRobot je v 30 letih svojega delovanja opazilo neverjetno navezanost lastnikov robotskih sesalcev Roomba na njihove male pomočnike. Poglejmo pet zanimivih fenomenov odnosa človeka do robota, ki kažejo na to, kako globoko se Roomba zasidra v srce lastnika.


Roomba je novodobni Floki

Lastniki jim dajejo imena, skrbi jih, ko dobijo robotovo sporočilo, da je v težavah in jih včasih obravnavajo kot hišne ljubljenčke. V raziskavi, v kateri je sodelovalo 30 zvestih uporabnikov iRobot Roomba robotskega sesalca, je 21 lastnikov priznalo, da ima njihov robot ime, 16 od njih pa ga je naslavljalo z osebnim zaimkom »on«, torej so robotu celo pripisali spol – nekaj, kar je lastno samo živim bitjem.

Kar počivaj, bom jaz pospravila
Študije razkrivajo povsem nove dimenzije globoke navezanosti na malega hišnega pomočnika – znanstveniki na to gledajo kot na pripravljenost ljudi, da v svoje domove sprejmejo robote – tudi če imajo manjše okvare. "Ljudje so pripravljeni delati skupaj z robotom oz. namesto njega opraviti naloge, ki jih zaradi okvare ne zmore več, ker so nanj navezani in ga preprosto ne želijo zamenjati za novega," pojasnjuje Beki Grinter, izredna profesorica na računalniški univerzi v Georgii. Zanimiv je zaključek, ki ga lahko potegnemo iz tega, da predmetu, ki je oblikovan tako dobro, da zaigra na naša čustva, spregledamo celo napake in pomanjkljivosti.

Izvoli jopico, da te ne bo zeblo!
Beki Grinter je začela ta vedenja raziskovati, ko je naletela na fotografije robotskih sesalnikov, ki so jih ljudje oblačili. Da, čutili so potrebo, da napravo, ki po obliki nikakor ne spominja na telo, oblečejo. "Ideja, da nekdo čuti potrebo, da obleče svojega robota, se mi je zdela absurdna, a nato sem ugotovila, da ima vsak zakaj svoj zato.« Obstaja namreč teorija o čustvenem oblikovanju (emotional design), ki pravi, da lahko določeni tipi oblik pri potrošnikih povzročijo čustveno navezanost, celo odvisnost. V nas vzbujajo željo, da za predmet skrbimo. Očitno tudi s toplimi oblačili v zimskem času.

Dodatno letalsko karto prosim – ime potnika? iRobot Roomba.
Ljubezen do iRobot Roomba sesalnika pa seže še dlje – na forumih je moč najti teme, kjer lahko lastniki debatirajo o imenih svojih sesalnikov, delijo nasvete, kako lahko vaš iRobot Roomba potuje z vami in gre celo na letalo, povsem novo pojmovanje navezanosti pa je odkril moški, ki je pripeljal k svoji mami na večerjo svojo izbranko – Roombo! Predstavljajte si takšno večerjo: za mizo sedijo mati, sin, na tretjem stolu pa iRobot Roomba, ki obupano pošilja sporočila tipa »stuck near a cliff«.

Dober izgovor za novo dnevno sobo
V skrbi za robotski sesalnik so nekateri preuredili svoj dom, da se je lahko robot lažje gibal, nekateri so kupili novo preprogo, včasih celo opravili predčiščenje stanovanja, kupili posteljo ali sedežno na višjih nogicah, pod katere iRobot Roomba dostopa brez težav, in se pod njimi ne more zagozditi.

BONUS: Raziskave kažejo, da so v zadnjem času, ko je eden izmed največjih napredkov v razvoju robotskih sesalnikov umetna inteligenca, za sesanje neverjetno navdušeni moški. Super, kajne? Tako lahko iRobot Roomba postane kar njegova najljubša igračka – z upravljanjem preko aplikacije bo nahranil otroka v sebi, Roomba bo zaposlena s sesanjam, vidva pa imata končno čas, da skočita v kino. In se vrneta v čisto stanovanje.