Je Roomba moškega ali ženskega spola

december
2021
 
 
    Zanimivosti
 

Zakaj ljudje pripisujemo spol tudi robotom, ki izgledajo kot Wall-E ali iRobot Roomba? To je bilo vprašanje okrogle mize WisCon, kjer so v debati sodelovali ustvarjalci in ljubitelji znanstvene fantastike.

Moderatorka debate z naslovom "Katerega spola je vaša Roomba?", pisateljica Heidi Waterhouse, je o spolu robotov debatirala z inženirko robotike Hari Mirchi in avtorico fantazijskih romanov Madeleine Robins. V štartu so ljudem zastavili vprašanje, katerega spola je njihova Roomba – mnogo jih je argumentiralo, da je prav gotovo ženska, saj opravlja hišna dela, nekdo se je šaljivo izrazil, da nima spola, dokler se nanjo ne razjezijo – šele takrat postane ženska.

Roomba pisateljice Robins je ženska – sama pravi, da prav gotovo zato, ker so vsi člani njenega gospodinjstva ženskega spola, z izjemo moža. Ima dve hčeri in psičko, torej je zanjo popolnoma naravno, da je tudi robotski sesalnik ženskega spola.

Nasprotno pa inženirka Mirchi razlaga, da nobeden izmed njenih gospodinjskih aparatov nima določenega spola – razen Roomba, ki je moškega spola. "Le s težavo komuniciram z njim, torej je zagotovo moški," pravi šaljivo.

Glavno vprašanje pa je, zakaj ljudje, tudi tisti s področja robotike, sploh čutimo potrebo, da bi nekemu tako očitno neživemu predmetu pripisali spol? "Mislim, da želimo svojim robotom pripisati človeške poteze," razlaga Mirchi, "zato je povsem običajno, da jim pripišemo še spol." V času njenega dela v laboratoriju na Japonskem, kjer je razvijala robote, je naredila raziskavo med otroki – rezultati so bili zelo enakovredni, približno polovica otrok je robota dojemala kot moškega, druga polovica pa žensko. Ob tem je zanimivo opažanje, da spol otrok po večini ni imel vpliva na odgovor.

In iRobot Roomba? Udeleženci razprave so opozorili, da so že prve GPS naprave bile opremljene z ženskim glasom. Za to obstaja znanstven argument – ženski glas dokazano bolje preglasi hrup motorja. Nasprotno pa so naprave, ki dajejo navodila pilotom, opremljene z moškim glasom – raziskave namreč kažejo, da ljudje bolje sledimo moškemu glasu. Gre zgolj za pragmatičnost ali seksizem?

Vsekakor pa je dobra novica, da bo iRobot Roomba svoje delo opravi brezhibno, neglede na to, ali ga boste krstili za Malči ali Franja.