Katero Roombo iRobot izbrati?

februar
2015
 
 
    Produkti
 

Se odločate za nakup Roombe in se vam zdi, da se ne znajdete znotraj vseh modelov, ki jih iRobot ponuja? Kaj pomenijo oznake npr. 620, 785...880? Trenutno so aktualne 3 serije robotskih sesalnikov. In sicer, serija 600,700 in 800. Znotraj vsake serije pa imamo različne modele robotskih sesanikov.

V čem pa je razlika med posameznimi serijami?

Serija 600 je osnovni model robotskega sesalnika. Ima enostavno programsko opremo in manj senzorjev od ostalih dveh serij. V praksi to pomeni, da je primeren za čiščenje manjših površin, saj za isto površino porabi več časa. Poleg tega so v seriji 600 AeroVac filtri. Poudariti moramo, da je robotski čistilec iz serije 600 ravno tako učinkovit pri čiščenju, le da obvladuje manjšo površino in ima nekoliko slabšo filtracijo.

Serija 700 se od serije 600 razlikuje po naslednjih lastnostih; ima več senzorjev, nadgrajeno programsko opremo z možnostjo programiranja, večji košek, ter HEPA filtre. Zaradi boljše programske opreme in večjega števila senzorja, je v prostoru bolje organiziran in zato primeren za večja stanovanja.

Serija 800 pa se od ostalih dveh serij razlikuje predvsem po novem, revolucionarnem tristopenjskem sistemu čiščenja imenovanem AeroForce™.  V omenjenem sistemu čiščenja naj izpostavimo nove gumijaste krtače, ki so posebne zaradi svoje oblike, saj se na njih nikoli ne zadrži umazanija, zato krtači ne potrebujeta toliko vzdrževanja. Kljub večji učinkovitosti, deluje tišje kot predhodni seriji. Enako kot serija 700 ima tudi serija 800 HEPA filter.

Vsem serijam je enako to, da se roboti po končanem čiščenju sami vrnejo na polnilno postajo.

Zakaj pa je znotraj ene serije več modelov?

Ne glede na to, za katero serijo ste se odločili, se modeli znotraj serije med seboj lahko razlikujejo v posameznih funkcionalnostih oz. lastnostih in priloženi dodatni opremi. Pomembne funkcionalnosti opišemo spodaj, kaj je v paketu priloženo pa si lahko preberete pri posameznemu modelu robota v sektorju Vsebina paketa.

Pomembne funkcionalnosti?

Funkcija nastavitve časa čiščenja do 7 dni v tednu. Ta funkcija vam omogoča, da sprogramirate svojega robota, da začne s čiščenjem na želene dneve  ob določeni uri. To pomeni, da bo robotski sesalnik ob nastavljeni uri sam odšel s polnilne postaje in se po končanem čiščenju nanjo tudi vrnil. Če robot te funkcije nima, ga morate sami vklopiti, ko se npr. odpravljate od doma. Funkcija programiranja je na voljo v seriji 600 samo od modela 650 naprej, pri seriji 700 in 800 imajo to funkcijo vsi modeli.

Navidezni zid, HALO zid ali svetilnik? Navidezni zid navidezno omeji prostor v vodoravni liniji (cca do 2 m). Običajno ga postavimo med podboje vrat ali obok, s tem pa damo robotu vedeti, da v naslednji prostor ne sme, saj želimo očistiti npr. samo kuhinjo. Navidezni zid je kompatibilen z vsemi modeli, lahko ga tudi dokupite, odvisno od modela je lahko tudi priložen v paketu. Navidezni HALO zid je kot nalašč za gospodinjstva s hišnimi ljubljenčki in prostor omeji v krogu. Ustvari zaščiteno območje, ki varno usmeri Roombo okoli skled s hrano in vodo vašega ljubljenčka, pri čemer vsebina v njih ostane nedotaknjena. Zaščiteno območje je premera približno 50cm. Navidezni zid HALO je kompatibilen z vsemi modeli Roomba in ga lahko dokupite, je pa običajno priložen v paketu pri modelih z oznako PET. Navidezni svetilnik pa za razliko od ostalih dveh, robotu organizira čiščenje.  Navidezni svetilnik postavite med podboj vrat in s tem poveste robotu, da mora očistiti najprej prvi prostor, nato pa gre čistiti naslednji prostor. Prostori se morajo nadaljevati, od prve točke do zadnje, ko pa očisti še zadnji prostor, Ga svetilniki usmerijo nazaj na bazno postajo. V očiščen prostor se več ne vrača. S tem robotu organiziramo čiščenje, da si lahko delo razdeli glede na moč baterije. V nasprotnem robot čisti iz enega prostora v drug prostor in nazaj in s tem izgublja čas.  Priporočamo uporabo do 3 navideznih svetilnikov, odvisno glede na velikost in kompleksnost prostora. POZOR! Navidezni svetilnik je kompatibilen samo z modeli robotov, pri katerih je že priložen, trenutno sta to modela 785 in 880. V paketu je en svetilnik, jih pa lahko poljubno dokupite. Če pa boste kupili npr. model 760 in se boste kasneje odločili, da bi potrebovali tudi navidezni svetilnik, to več ne bo mogoče, ker ta model ni kompatibilen z navideznim svetilnikom.

Baterija xLife.
Vsi roboti, ne glede na serijo imajo enako baterijo iRobot Roomba. Letos pa je na tržišče prišla nova visoko zmogljiva baterija xLife, z 2x daljšo življensko dobo.  V seriji 800 je že priložena v robotu, pri ostalih serijah pa jo dobite samo pri modelih, ki so označeni z besedico xLife (npr. 631 xLife). Obe bateriji lahko po končani življenski dobi dokupite in sta kompatibilne z vsemi iRobot Roombami.
Polnilna postaja z integriranim napajalnikom.
Tudi omenjena polnilna postaja je novost. Pri navadni polnilni postaji je napajalnik posebej, pri novi pa je že integriran v polnilno postajo, kar pomeni, da imate okoli polnilne postaje manj kablov.

Še na kratko!

Najprej se morate glede na potrebe in velikost stanovanja odločiti, katera serija je najbolj primerna za vaše stanovanje, nato pa znotraj serije poiščete model, ki najbolje zadovolji vaše potrebe, upoštevajoč funkcionalnosti in dodatno opremo, ki je vključena v paketu.

Katera Roomba ima posamezno lastnost oziroma funkcionalnost, si lahko pogledate tudi v spodnji pregledni tabeli.