profesionalni roboti iRobot

Porfesionální roboti header

iRobot 510 PackBot

     
 
 
iRobot 510 PackBot

Vendar najuspešnejši profesionalni robot iRobota, ki je dočakal uveljavitev na več celinah in v številnih kriznih razmerah, PackBot popolnoma dokazuje sposobnosti in filozofijo iRobota. Pomaga tam, kjer je to potrebno. Pameten, odporen in praktičen robot lahko ponudi pomoč tam, kjer je človek ne more ali je zanj prenevarno. Zato je iRobot PackBot posredoval leta 2001 po terorističnih napadih na Svetovni trgovinski center ali po nesreči jedrske elektrarne v Fukušimi leta 2011.

5 konfiguracij za vse situacije


Prvobitni namen PackBota je bil odstranjevanje bomb. Mogoče ga je kupiti v petih osnovnih konfiguracijah. iRobot 510 PackBot v konfiguraciji HazMat Technicians je zmožen odkrivati in identificirati kemikalije, sevanje ali organske spojine. First Responders v celoti izpolnjuje zahteve posebnih enot SWAT. Uničuje bombe in preiskuje nevarna mesta. iRobot 510 PackBot se uspešno premika po kamenju, blatu ali snegu s hitrostjo manj kot 10 km/h. PackBot se celo vzpenja na pobočja z naklonom 60 stopinj.
 
Upravljanje iRobota PackBot zagotavlja poseben 15 palčni prenosnik Amrel, v žargonu znan kot iRobot OCU – Operator Control Unit. Je del paketa PackBota in ponuja svoj lasten vmesnik, ki obvešča operaterja o najrazličnejših podatkih. Na primer, zmogljivosti prenosnika, robota in o njegovem položaju, okoljskih pogojih itd. PackBot je opremljen s kamero z visoko ločljivostjo, kar omogoča upravljanje robota z gamepadom, podobnem tistemu od Xboxa. Komunikacija poteka na 2,4 GHz in 4,9 GHz radijskih valovih, lahko pa se uporabljajo tudi optična vlakna.
 

Do 16 kilometrov z enim polnjenjem


Robot lahko s pomočjo zmogljive roke nalaga in razklada kateri koli predmet. PackBot seveda ni le avtomobilček z daljinskim upravljalnikom, odvisnim od roke in razmišljanja operaterja. Zahvaljujoč tehnologiji iRobot Aware 2 robot intelligence software zmore celo popolnoma sam in brez človeške pomoči izpolnjevati naloge. PackBot ni velikan. S svojo osnovno višino 18,8 cm brez nadgradnje in širino 52,1 cm sicer ne dobi veliko spoštovanja, po drugi strani pa zaradi svojih majhnih dimenzij in dolžine 96,5cm s skrajšanimi dodatnimi trakovi pride skoraj povsod.
 
Delovanje s skupno težo 52,89 kg mu ne dela problema. Glede na uradne parametre zmore PackBot z enim polnjenjem prevoziti razdaljo 16 km in zdržati v aktiven stanju več kot štiri ure naenkrat. iRobot ponuja PackBotu tri vrste manipulatorjev. Najvišji doseže višino do 208 cm, najnižji le 74 cm. Njuna teža se giblje od 12,66 do 45 kg. PackBotova nosilnost se zaradi tega giblje med 2 in 14 kg.

Pomaga tam, kjer je to potrebno

Leta 2009 je v Irak priletelo dva tisoč specializiranih robotov PackBot. Rešili so številna življenja civilistov in vojakov, ki se najbrž domov ne bi vrnili brez robota. Enako koristno delo pa je PackBot opravil leta 2001 v New Yorku ali pri nesreči jedrske elektrarne v Fukušimi leta 2011.

iRobot SUGV

     
 
 
iRobot SUGV

Medtem ko se iRobot 510 PackBot glede na svojo težo uporablja v motoriziranih enotah, predstavlja iRobot SUGV pravo nasprotje. Je majhen, lahek in okreten, enostavno se upravlja in je celo lažji za uporabo. Za določitev smeri vam zadostuje head-up zaslon, gamepad, podoben tistemu od Xboxa, in oddajalna garnitura na hrbtu, ki tehta zanemarljivih 2,7 kg.

Majhen, lahek, odločen

Sam iRobot SUGV tehta 13,2-14,5 kg. Nižja od obeh vrednosti pripada modelu 310 SUGV, višja 320 SUGV. Obe različici so razvili v sodelovanju z Boeingom. Kakšen je najpogostejši način uporabe iRobota SUGV? Predstavljajte si situacijo, ko s svojo enoto križarite po nevarnem območju in naletite na ozek predor. To lahko predstavlja veliko nevarnost.  

In prav v takih situacijah nastopi model SUGV. Operater si nadene na glavo head-up zaslon in robot gre lahko raziskovat. V trenutku izveste, ali se v notranjosti predora skriva tolpa morilcev ali se v njem igrajo skrivalnice le miši in podgane. Robot se shrani v vojaški nahrbtnik, ti. MOLLE, in se ga enostavno potegne ven, ko ga potrebujete.

Videti in biti neviden

Robot se lahko orientira v vseh pogojih. Zahvaljujoč termokameri vidi v temi, v dimu in megli. Kamera 312x z optičnim zoomom in samodejnim ostrenjem pa omogoča, da vidite vse, ne glede na to ali je noč ali dan, neverjetno kakovostno in vse bistvene podrobnosti. Med druge praktične in pametne stvari spada laserski daljinomer, ki omogoča določiti razdaljo predmetov od robota.

iRobot poudarja način upravljanja robota, prevzetega iz igralnih konzol, ki prihrani čas, potreben za usposabljanje. iRobot SUGV zmore 40-stopinjski naklon, s stranskimi 17 stopinjami. Doseže največjo hitrost 10 km/h in z enim polnjenjem deluje več kot 6 ur. SUGV prav tako nima težav z 20 cm stopnico med vzponom in 25 cm stopnico pri spustu.

Vertikalne ovire premaguje do višine 30,5 cm, čeprav ni velikan. Višina podvozja je 16,5 cm, širina 43,7 cm in dolžina 76,1 cm. Ti podatki pripadajo modelu 320 SUGV, ki ima maksimalno opremo in neverjetne terenske zmogljivosti. Nasprotno pa 310 SUGV-ovi parametri in še posebej njegova manjša 90-minutna vzdržljivost poziva bolj za civilno uporabo.

iRobot Warrior 710

     
 
 
iRobot Warrior 710

Univerzalni robot, zasnovan predvsem za vojaške namene, lahko uspešno priskoči na pomoč tudi zunaj vojaškega sektorja. Modelnih situacij, kjer boste lahko videli pomoč terenskega robota z nosilnostjo več kot 70 kg in hitrostjo12 km/h, obstaja neskončno. iRobot Warrior 710 je na primer zelo primeren za prevoz hlapnih snovi, ki si jih tudi sam naloži. Lahko pripelje orožje, medicinski material, živila in celo povleče ranjenega vojaka s sovražnega območja.

Možgani robota bojevnika so posebna iRobot Aware 2 programska oprema, ali enostavno nastavljiv in lahko razumljiv program s široko podporo naprave. Warrior 710 je v primerjavi z iRobot PackBotom dejansko velik robot. Na hrbet si njegovih 157,4 kg naloži Hulk ali Iron Man. S parametri dolžine 88,9 cm, širine 76,8 cm in višine 45,7 cm se vendar od svojih profesionalnih kolegov ne razlikuje preveč.Čeprav njegov domet upravljanja predstavlja samo 800 m, to iRobot Warrior 710 bogato kompenzira z operacijskimi lastnostmi. Zlahka premaga vertikalne ovire z višino do 47 cm, pleza po stopnicah pod kotom 45 stopinj in se spušča prav pod takim kotom. Sposoben je prečkati plitvine v višini 76,2 cm. Warrior 710 dobesedno blesti, predvsem na grobem terenu zaradi svoje velike teže.

Upravljanje Warrior 710 zagotavlja enako kot v primeru PackBota operater s posebnim notebookom ali slušalkami z mikrofonom. Mobilna različica je sestavljena iz očal, opremljenih z zaslonom (ti. head-up), oddajnika, ki se nahaja na hrbtu, gamepada in mikrofona s slušalkami. Komplet tehta manj kot 3 kg, kar omogoča preprosto nadzorovanje posebnega robota. Komunikacijo med operaterjem in Warriorem zagotavlja Ethernet radio.

iRobot 110 FirstLook

     
 
 
iRobot 110 FirstLook

Najmanjši iz družine profesionalnih robotov iRobot model 110 First Look je prejel precej čuden vzdevek– metalec. Tega majhnega 25,4 cm dolgega in 22,9 cm širokega robota s težo le 2,45 kg se dejansko meče. Ubožec First Look tam zleti skozi okno, tam se zaleti v zid, tam prileti na krov, ampak ne skrbite, to ga ne boli.

iRobot je ta model prilagodil namenu in situaciji, kjer enota vojakov iz SWAT pride v stik s psihopatom, pri katerem ni mogoče napovedati njegovih nadaljnjih korakov. Takšna nestabilna oseba, zabarikadirana v zapuščeni hiši ali, bog ne daj, s talci v banki, predstavlja veliko tveganje.

Zato je iRobot ustvaril palčka First Look, ki vstopi na sceno pred korenjaki iz SWAT in natakne norcu lisice ter osvobodi talce. Kot že ime pove, First Look prileti nekje čez okno, vrata ali streho. Takoj se s pomočjo dveh trdnih jeklenih ramen postavi na trake in se požene v reševalno akcijo. Informacije iz manj kot kilogram težkega nadzornega modula sprejema na frekvenci 2,4 ali 4,9 GHz.

iRobot First Look 110 pravzaprav predstavlja dodatne štiri oči posebne enote. S štirimi integriranimi kamerami zagotavlja dotok dragocenih informacij o aktualnih razmerjih, storilcu in morda talcih. Na podlagi podatkov, ki jih iRobot First Look 110 pokaže, lahko člani enote nadaljujejo z najboljšim možnim načrtom. First Look pa lahko poleg tega naredi tudi veliko več.

Dopolnite le njegovo osnovno opremo s senzorji odkrivanja kemijskega onesnaženja, različno upravljalno opremo ali drugimi kamerami, vključno s termokamerami, in dobili boste majhnega, lahkega, a v istem času zelo odpornega in pametnega pomočnika na vaši poti reševanja človeških življenj.

iRobot Seaglider

     
 
 
iRobot Seaglider

iRobot Seaglider spada v skupino UUV robotov iRobot. Kratica Unmanned Underwater Vehicle bi se lahko približno prevedla kot podvodno plovilo brez pilota. Na morskih gladinah na svetu sedaj pluje 135 Seagliderov, ki so v pomoč fizikom, kemikom in biologom. Njegovim neposrednim ugodnostim se seveda niso mogli upreti niti oceanografi niti obalna straža niti vojska.

Energija za 10 mesecev in 4600 kilometrov

„Jadralno letalo“ na primer omogoča izvajanje meritev v nedostopnih mestih pod večnim ledom. Naslednja iz načrtovanih misij za tega robota bo preučevala prehranske verige kitov na Antarktiki. Konstrukcija iRobot 1KA Seaglider predstavlja vrhunec sodobnih oblikovnih spretnosti. Brezpilotna mini podmornica je težka simpatičnih 52 kg. Čeprav robot dosega relativno majhno hitrost 0,9 km/h, to zagotovo kompenzira svojo operativno globino, ki se giblje od 20 do 1000 m.

V manjši globini Seaglider preplava do 4 600 km, v globini 1 km se razdalja zmanjša na 650 km. Sicer je to odvisno od namena in poteka misije, vendar za 1KA Seaglider ni problem delati z enim samim polnjenjem mirno tudi 10 mesecev. Boj z globino obvladuje delfin iz laminata pod koti 16-45 stopinj. Korist organizacijam prinaša s petimi osnovnimi načini. Transect survey izvaja z pomočjo profila določenih geografskih točk.

Dodatna oprema? Samo izberite si jo

Virtual Mooring uporablja samo profil ene točke, Surface Drift misijo preživi na gladini z vklopljenim GPS-om in beleži telemetrijo. V režimu Bottom Loiter se robot določen čas dobesedno sprehaja v nastavljeni globini in zbira podatke. Zadnji režim Sub-surface Porpoise se uporablja pri preiskovanju morske gladine. iRobot 1KA Seaglider je nadzorovan z mikroprocesorjem, medtem ko se zbiranje podatkov izvaja na CF pomnilnik. Operacijski center z njim komunicira prek satelitskega telefona Iridium. Podatki se na ta način prejemajo in obratno ukazi odpošiljajo. Na vsakem vzponu se izvaja odpošiljanje podatkov. K očitno rumenemu UUV lahko kupite številčne dodatke.

 
Izdelek je bil dodan v košarico
Pojdi v košarico